De omgeving 
Algemeen
 | De directe omgeving

 Algemeen

Kollig ligt in de Duitse Eifel, zo’n 30 km ten westen van Koblenz en op zo’n 250 km van Nijmegen. Vraag je overigens aan de oorspronkelijke inwoners van Kollig in welke streek ze wonen, dan zullen ze zeggen dat ze in Maifeld wonen en Maifelders zijn en waag het niet om ze Eifeler te noemen!! 
 
De Eifel is een prachtig natuurgebied dat samen met de Ardennen deel uitmaakt van het Europese Middelgebergte. Het gebied bestrijkt een groot deel van de Bundestaten Rheinland Pfalz en Nordrhein Westfalen 
Een deel van de Eifel wordt de Vulkaneifel genoemd en dat spreekt boekdelen. Duizenden jaren geleden was hier een actief vulkanisch gebied met uitbarstingen waar nu nog de sporen van te zien zijn. De vele meren (Maare) in het gebied zijn ondergelopen kraters. Nu toeristisch zeer in trek. In het gebied zijn vele wandelingen en fietstochten uitgezet die voeren langs zichtbare kenmerken van de vulkanische activiteit. Verschillende musea in het gebied tonen de geschiedenis (en toekomst?) van de Vulkaneifel. De Vulkaneifel ligt op steenworp afstand van de Kolliger Mühle. Het dichtstbijzijnde Maar ligt bij Maria Laach. De gasbelletjes op sommige plekken in het water tonen de vulkanische activiteit.

Bewoning dateert eveneens van duizenden jaren her. Resten van de Romeinse tijd zijn op vele plaatsen te vinden, o.a. in Koblenz en Trier, ondanks dat beide steden in de tweede wereldoorlog voor grote delen werden verwoest. Overal in het gebied vindt men oude burchten, kastelen, watermolens en huizen die een beeld geven van hoe het ooit was. 
Traditioneel werd gebouwd met leisteen en vakwerk. De leisteen is in deze regio overal te vinden en her en der zijn er ook nog aktieve leisteengroeves te zien. Prehistorische menselijke resten zijn gevonden in Miesenheim.

De natuur is prachtig. Beboste heuvels/bergen waar o.a. vele beuken en vele soorten vogels en wild in te vinden zijn, riviertjes, dalen en toch ook de gecultiveerde natuur. Wat men in Nederland nauwelijks nog ziet, maar hier een genot is voor het oog zijn de graanvelden (tarwe, rogge, gerst, koolzaad, alfalfa etc.), die doorsneden worden door de typische slingerende wegen in de Eifel. Rijdend door dit glooiende landschap duiken telkens weer kleine verspreid liggen dorpjes op. Kollig is er daar een van.

Verdere informatie over de Eifel vindt u in onderstaande links.

Door de ligging van de Kolliger Mühle aan de rand van de Eifel zijn ook andere prachtige gebieden snel bereikbaar:

De directe omgeving

De Kolliger Mühle ligt in een dal van het riviertje de Elz, de Elzbach zoals hij hier genoemd wordt. Langs de Elz zijn verschillende wandelroutes uitgezet die niet alleen langs de vele watermolens voeren, maar ook een schitterend beeld geven van de ongerepte, wilde natuur langs de Elz. De beroemde Jacobs Wanderweg van Bonn naar Santiago de Compostella, komt aan de molen voorbij, loopt zelfs voor een deel over het perceel ervan. De omgeving is redelijk onbekend en daardoor heerlijk rustig.

Anderhalve kilometer verderop ligt Kollig, een dorpje met ongeveer 500 inwoners. Er is een hotel-restaurant, maar voor boodschappen moet je ofwel naar Polch, het stadje 7 km verderop waar Kollig bij hoort (de Verbandsgemeinde Maifeld), ofwel naar Mayen, op 10 km afstand. Zowel in Polch als Mayen zijn alle dagelijkse boodschappen verkrijgbaar, evenals noodzakelijke medische voorzieningen. Een bakker/slagerij is ook nog in Mertloch te vinden, 2 km van Kollig. De bakker is zelfs op zondagochtend tot 11:00 open.

Mayen is een stad van rond de 20.000 inwoners en heeft als voornaamste bezienswaardigheden de Genovevaburg, het Deutsches Schieferbergwerk (winning van leisteen) en het Eifelmuseum. In Mayen is nog goed te zien dat een belangrijke inkomstenbron vroeger de winning van leisteen was. Gedurende zo’n beetje de hele zomer vinden de Burgfestspiele plaats. In de Mayener bossen zijn ook vele wandelingen uitgezet. Meer informatie vindt u op www.mayen.de

De stad Koblenz ligt op 30 km van Kollig, een oude stad met mogelijkheden te over voor vertier. Koblenz is met name bekend vanwege het samenkomen van Rijn en Moezel in de stad, de plek wordt 'Das Deutsche Eck' genoemd en is een bezichtiging meer dan waard.

Een absolute must is Burg Eltz, een prachtig sprookjeskasteel in een nog mooiere omgeving, op slechts een klein half uur rijden van de Kolliger Mühle, net als de molen gelegen aan de Elz. In de buurt liggen verder Burg Pyrmont met de Pyrmonter Mühle, Schloss Bürrresheim en ook het stadjeCochem aan de Moezel heeft haar eigen burcht.

Een rondrit door de Eifel in een straal van zeg 50 km voert langs prachtige dorpjes zoals Monreal, mooie natuur, verschillende wildparken, burchten en kastelen, de Nürburgring (zie onder kopje voor elk wat wils) en wijngebieden.

De Kolliger Mühle ligt ingeklemd tussen de bekende grote witte wijn gebieden van Rijn en Moezel. Speciale aanbeveling verdient de Rotweinwanderung door het kleine wijngebied in het Ahrtal langs het riviertje de Ahr waar van oudsher als enige de pinot noir is aangeplant. Vooral de Spätburgunder is het houden van een 'Probe' in een van de vele kleine wijngaarden meer dan waard.

Aan de oostkant van de A61 (Venlo-Koblenz) ligt Maria Laach, met haar beroemde klooster en de Laacher See, een Maar ontstaan in de vulkanische tijd en nu een grote toeristische trekpleister. Prachtige oude bomen omlijsten het grote meer. Op verschillende plaatsen aan het meer wordt tekst en uitleg gegeven over ontstaan en nu nog zichtbare overblijfselen van de vulkanische activiteit. Meer over het vulkanisme vindt u op www.vulkanpark.com en http://www.ferienregion-mendig.de/

Eveneens ten oosten van de A61 ligt Neuwied met o.a. haar dierentuin en iets verderop het grote Westerwald, een uitgelezen gebied voor uitstapjes.

Op Google Earth is het merendeel van bovenstaande plaatsen, bezienswaardigheden goed te vinden, soms zelfs met foto’s. Het geeft u een beeld van wat u te wachten staat.

Activiteiten en links

Wandelaars/Nordic Walking | Mountainbikers | Motorrijders | Hondenliefhebbers | De ware natuurliefhebber | Natuur- en wildparken | Cultuur- en geschiedenisliefhebbers | Duitse keuken | De Moezel| Overige links


Het mooie van de Kolliger Mühle en haar omgeving is dat er voor iedereen wat te beleven valt. Kijk voor meer informatie ook bij Omgeving.

Wandelaars/Nordic Walking
Zowel in de directe omgeving als wat verder weg zijn vele wandelingen uitgezet door de prachtige natuur van het wilde Elztal (zoals een bewoner dat noemde) en de Eifel. De Jacobsweg is in heel Duitsland bekend en maakt onderdeel uit van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Er zijn korte, langere en meerdaagse wandelroutes mogelijk, o.a. van Monreal naar de beroemde Burg Elz. Deze route komt bij de Kolliger Mühle voorbij. Kaarten van het gebied zijn volop verkrijgbaar.
Traumpfade wandelroutes Rhein/Mosel/Eifel

Mountainbikers
Het gebied rondom de molen leent zich bij uitstek voor mountainbikers: klimmen en dalen over smalle, kronkelende paadjes, soms het water over. Ook zij kunnen de wandelroutes volgen.
Mountain-Bike-Touren

Motorrijders
Elke motorrijder weet het eigenlijk, de Eifel is een werkelijk geweldig gebied voor de ware liefhebber. Prachtige wegen, mooie bochten en dat alles door een wonderschoon landschap, bergachtig of langs de Moezel. En wilt u echt scheuren, dan ligt de Nürburgring op steenworp (in ieder geval voor u) afstand. Verslag van een mooie motorrit met verblijf in de Kolliger Mühle

Hondenliefhebbers

Uw hond mag mee op vakantie en mag samen met u genieten van al het moois dat de Eifel te bieden heeft. Hij mag bij u op de kamer slapen en heeft een grote speelweide tot zijn beschikking. Want uiteraard, wat voor wandelaars, fietsers en paardenliefhebbers opgaat, gaat natuurlijk ook voor de hond en zijn baasje(s) op, genieten van rust en natuur. Als hij wild wordt van wild, zult u hem tijdens wandelingen aangelijnd moeten houden, maar ook dan kan hij zich uitleven! Het aantal honden is in principe onbeperkt.
Kijk ook op de huisdieren pagina. En op Vakantie met hond.

De ware natuurliefhebber
Kenners en liefhebbers van planten, bomen, insecten en vogels, kunnen hun hart ophalen. Er zijn ontelbare soorten wilde planten, insecten zijn er nog meer en er komen vogels voor die wij in Nederland nog nooit gezien hadden: de wouw, de gele kwikstaart, de zwarte mees, de pestvogel, de ijsvogel enz. enz. En natuurlijk ook alle soorten die we in Nederland wel gezien hadden en waarschijnlijk nog veel meer. Hoeveel verschillende soorten kevers, torren, vliegende insecten en anderen er zijn, durven we niet te zeggen, elke dag zien we er wel een die we daarvoor nog niet gezien hadden.
En wild natuurlijk, in de bossen. We horen het vaker dan we het zien.

Natuur- en wildparken
Dauner Maare , de blauwe ogen van de Eifel, liggen ten zuiden van Daun. Bijna cirkel ronde meren die ongeveer 11.000 jaar geleden door gaserupties zijn ontstaan. Daun, op 45 km van Kollig, biedt nog meer, zie de website van Daun.

Adler- und Wolfspark Kasselberg, bij Gerolstein; steenadelaars, gieren, valken en het grootste in West-Europa levende wolvenroedel dat om 15.45u gevoerd wordt. Gerolstein ligt 60 km van Kollig. Honden zijn helaas niet toegestaan vanwege de vele, deels vrij vliegende vogelsoorten.

Hirsch- und Saupark Daun, bij Daun in de Vulkaneifel, een wildpark waar dieren vrij lopen en waar u met uw eigen auto doorheen kunt rijden.

Wildpark Klotten, bij Cochem, 25 km van Kollig; wilde beren, wasberen, wilde zwijnen en grote speeltuin voor de kinderen

Zoo Neuwied, de dierentuin in Neuwied aan de oostkant van de A61, 40 km.

Freizeit en Wildpark Gondorf, honden toegestaan. www.Eifelpark.de

En dan natuurlijk Nationalpark Eifel, dat een groot deel van de Eifel beslaat. Tenslotte is eigenlijk de hele Eifel een prachtig natuurgebied!

Cultuur- en geschiedenisliefhebbers
Trier en Koblenz, twee steden waar nog overblijfselen uit de Romeinse tijd te vinden zijn, liggen in of nabij de Eifel. Trier is beroemd als oudste stad van Duitsland, Koblenz vanwege het samenkomen van Rijn en Moezel, das Deutsche Eck.
Musea, festivals zijn er volop. Uiteraard ook bioscopen, restaurants, cafés etc.
Maar ook dichterbij, in Mayen, is een museum over de Schieferbergwerke (leisteenwinning) en zijn de gehele zomer door de Burgfestspiele, rond de beroemde
Genovevaburg.
Oude burchten en kastelen zijn hier veel te vinden. Een van de beroemdste en mooiste, de Burg Eltz, ligt bij Münstermaifeld, nog geen
10 km van Kollig. En nog dichterbij: de Burg Pyrmont en Schloss Bürresheim.
Architectuur: op vele plaatsen in het gebied treft u de beroemde vakwerkbouw aan. De molen zelf is op deze wijze gebouwd, maar ook en met name in kleine dorpjes in de omgeving zijn prachtige huizen in deze bouwstijl te vinden. Monreal is een aanrader!
Als u de Jacobsweg loopt komt u in het Elztal langs de Elz verscheidene watermolens tegen: de Mädburger Mühle, Kehriger Mühle, Geringer Mühle, Ölmühle, Brückenmühle, Roesmühle, Pyrmonter Mühle en natuurlijk de Kolliger Mühle.

De Duitse keuken
Restaurant Maifelder Hof op de Marktplatz in Polch serveert de ‘gut bürgerliche’ keuken in een gemoedelijke sfeer. Verder zijn er bv het restaurant Zum alten Bahnhof ook in Polch en  het restaurant en Boulodrome Alte Remise in Mertloch, het ‘historisches www.vulkan-brauerei.de  in Mendig en de Eifeler Seehütte aan de Riedener Waldsee dicht bij  Mayen en de Pyrmonter Mühle, het Löffels Landhaus in Münstermaifeld en nog vele anderen! 

Vlakbij de Kolligermühle op anderhalve km, in het dorp op de kruising tussen de Landstraße L82 en de Alterweg ligt Restaurant Gilles. Een aanrader als je geen zin hebt om te koken en toch niet te ver weg wil.

De Moezel
De beroemde Moezel met zijn nog beroemdere wijnen ligt 14 km van Kollig, Cochem is 28 km. Een ritje langs de Moezel is zeker de moeite waard: prachtige plaatsjes, lekkere wijn en een schitterende omgeving; het dal van de Moezel met langs de flanken prachtige heuvels/bergen met wijnranken. En uiteraard behoort een rondvaart over de Moezel ook tot de mogelijkheden.


Activiteiten.

 

 

 

Kolliger Mühle - 56751 Kollig, Duitsland   Tel: 0049-2654987960